Inhoud Staatsexamens inburgering uitgelekt!

Nieuwkomers kunnen staatsexamen Nederlands pas volgend jaar afleggen. Om vals spel te voorkomen, kunnen nieuwkomers in Nederland pas volgend jaar weer het staatsexamen Nederlands afleggen. Het examen voor mensen die Nederlands als tweede taal leren wordt woensdag gestopt. Eerder was een onderdeel ervan al geschorst. Nadat delen van het examen Nederlands als tweede taal op sociale media waren opgedoken, was aanvankelijk alleen het onderdeel Schrijven voor lageropgeleiden geschrapt, maar inmiddels blijken hele examens op straat te liggen. “Deze situatie is onhoudbaar”, aldus minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Er zijn grote aanpassingen nodig. Het is de bedoeling dat volgende maand duidelijk is hoe de examens volgend jaar hervat kunnen worden. Voor kandidaten die het diploma nodig hebben als eis voor hun inburgering, wordt de inburgeringstermijn verlengd. Personen die na het examen een mbo-opleiding wilden volgen, kunnen alvast lessen gaan volgen. (bericht NU.nl)