Taalkoppels Gouda sluit eerste jaar succesvol af

Dat meldde de voorzitter van de stichting Taalkoppels Gouda, Henk Revoort, tijdens een drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de stichting. In het bedrijfsrestaurant van Croda Gouda waren ruim 60 taalcoaches, inburgeraars en vertegenwoordigers van opleidingsinstituten en de Goudse gemeenteraad bijeen om nieuwjaarswensen uit te wisselen.

In 2018 zijn 44 inburgeraars via Taalkoppels Gouda geslaagd voor hun inburgeringsexamen; werden eind december nog 56 inburgeraars begeleid; zijn 17 mensen om uiteenlopende redenen helaas afgehaakt en stonden eind december nog 3 mensen op de wachtlijst. De voorzitter meldde voorts dat ruim 80 vrijwillige taalcoaches bij de stichting zijn aangesloten. Dat er nog 3 mensen op de wachtlijst staan, betekent dat de stichting nog steeds op zoek is naar nieuwe vrijwilligers die taalcoach bij de stichting willen worden.

De stichting Taalkoppels Gouda verzorgt in Gouda en omgeving op vrijwillige basis extra begeleiding van inburgeraars en andere personen, die Nederlands willen leren. De stichting is financieel gezond. Dankzij een aantal enthousiaste subsidiegevers kan de stichting in 2019 een aantal ambitieuze plannen uitvoeren. Zo wordt gewerkt aan een startpakket voor nieuwe taalcoaches. Met dat pakket wordt hen een aantal handvatten aangereikt om de taalcoaching succesvol te laten verlopen. Ook is een pakket ontwikkeld om mensen die kunnen lezen noch schrijven toch de eerste beginselen van de Nederlandse taal te leren, zodat zij zich kunnen redden in onze maatschappij.

Tenslotte is de stichting in gesprek met gemeenten en opleidingsinstituten om de inburgering beter te laten verlopen. Deze gesprekken zullen in 2019 worden vervolgd.