Documentaires en films over vluchtelingen, asielzoekers en integratie

Gave is een meer dan uitstekende site met pagina’s vol met actuele documentaires. Na de download kun je documentaires na een muisklik bekijken. De korte beschrijvingen helpen je op weg om de juiste keuze(s) te maken. Soms begint het even met een irritante reclame, maar daar moet je je maar even overheen zetten.

Handel als volgt:

  • Ga naar je zoekmachine ( Bing of Google) en vul in ‘Documentaires en films over vluchtelingen en asielzoekers’.
  • Klik ‘Documentaires en films over vluchtelingen-Gave’ aan.
  • Open het bestand.
  • De downloadmogelijkheid verschijnt.
  • Start de download.
  • Klik de documentaire aan die je wilt zien.

Goede films over vluchtelingen, asielzoekers en integratie.

Deze films zijn soms te koop, soms te huur en worden hier en daar op TV uitgezonden. Het loont de moeite even te speuren op internet, waar je film vaak gratis vanaf kan ‘plukken’.

Bij onderstaande films verwijst de titel in blauw naar meer informatie en meestal een trailer als je erop klikt.

Kevin MacDonald: The Mauritanian (2021)

the Mauritanian

Tijdens een bruiloft wordt Mohamedou Slahi opgepakt door militairen en belandt in het Amerikaanse gevangeniscomplex  Guantánomo Bay, verdacht van betrokkenheid bij9/11. Zonder officiële aanklacht, zonder dat iemand weet waar hij is. Het is een verhaal over menselijke veerkracht, het laat zien dat er altijd menselijkheid te vinden is  in een systeem dat ontmenselijkt.

Fernanda Valadez: Sin señas particulares (2021)

Sin Señas Particulares

De film duikt op indrukwekkende wijze in de psyche van en vluchteling. De zoon van Magdalena vertrekt met een vriend  vanuit Mexico richting Amerikaanse grens. Twee maanen lang ontbreekt elk teken van leven. Dee Amerikaanse overheid verwijst naar een mortuarium, waar de lichamen van omgekomene vluchtelingen worden bewaard. Niet geclaimde lijken verdwijnen in een massagraf. Magdalena  herkent (of wil) haar zoon niet. Ze besluit de sporen van haar zoon te gaan traceren.

Mahnaz Mohammadi: Son-mother (2021)

Son-Mother

Een jonge weduwe komt voor een duivels dilemma te staan. Een buschauffeur heeft haar een huwelijksaanzoek gedaan. Haar financiële problemen zijn dan in één klap opgelost en ze is verzekerd van de nodige bescherming. Er is helaas één onbespreekbare voorwaarde. Haar zoon Amir kan dan niet meer bij haar wonen, want de buschauffeur heeft een puberdochter. Volgens Iraanse tradities mag zij niet het huis delen met een jonge jongen. De film trekt het net rond de vrouw, die geen keuze heeft, steeds strakker aan. Zoeken naar oplossingen die er niet zijn. Een beklemmend drama! 

Bryan Fogel: The dissident (2020)

the Dissident

De documentaire gaat over journalist Jamal Khashoggi. Khasoggi was zeer kritisch over beleid en leven in zijn geliefde Saoedi-Arabië. Op 2 oktober 2018 ging hij het consulaat van Saoedie-Arabië in Turkye in en kwam er nooit meer uit. De documentaire laat zien hoe zijn verloofde en andere dissidenten een hardnekkige zoektocht naar de waarheid ondernemen en veel boven water weten te krijgen. 

Siamak Etemadi: Pari (2020)

Pari (2020)

In een vreemd land gaan een vader en moeder op zoek naar hun zoon. Babak is een paar maanden geleden vanuit Iran naar Athene vertrokken, maar als zijn ouders hem daar willen bezoeken, blijkt hij spoorloos verdwenen te zijn. Gedurende hun zoektocht dringht zich steeds meer de vraag op wie Babak eigenlijk is. Uiteindelijk blijkt dat vrijheid is, wat Babak in Europa zoekt.

Haifaa Al-Mansour: The perfect candidate ( 2019)

The Perfect Candidate

Een film over Saoedi-Arabië, een land in trage ontwikkeling. Maryam is als arts werkzaam in Saoedi-Arabië. Ze wordt tijdens haar werk regelmatig geconfronteerd met haar vrouw-zijn. Ze besluit zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat wordt haar niet in dank afgenomen door vele landgenoten. Ze stort zich in de strijd om meer vrouwenrechten. De eerste film uit dit land, waar een vrouw op straat opnames mag maken.

Deniz Gamze Ergüven: Mustang (2015)

Mustang

Vijf Turkse zussen besluiten om na hun laatste schooldag naar huis te wandelen. Onderweg zoeken ze met een paar jongens uit de buurt verkoeling in het water. Het ‘schandaal’ komt al snel ter ore van hun grootmoeder, bij wie ze inwonen. Als straf mogen de vijf het huis niet meer verlaten. Ze worden ’onderwezen’ in huishoudelijke taken en worden voorbereid op een huwelijk. Maar hoe meer hun thuis verandert in een gevangenis, hoe meer de vrijzinnige zussen proberen hun lot te ontvluchten. De film is geen aanklacht tegen de Islam, maar een film over een maatschappij, die worstelt met traditie en de nieuwe tijd.

Asghar Farhadi: A separation (2011)

A Separation

“A separation” is een verwoestend en meedogenloos gezinsdrama over levensechte mensen en over het land waarin ze leven. Contrasten tussen man en vrouw, arm en rijk, gelovig en niet gelovig lopen door het verhaal heen zonder dat je een oordeel kunt vellen. Ieder personage heeft zijn eigen goede bedoelingen, maar door misverstanden en vooroordelen loopt de situatie op sluipende wijze uit de hand. Aangrijpend!

Asghar Farhadi: The salesman (2016)

The Salesman

De film volgt het stel Emad en Rana dat wordt gedwongen hun appartement te verlaten door werkzaamheden in een aanliggend gebouw. Ze verhuizen naar een nieuwe flat in het centrum van Teheran. Een incident met een vorige huurder zet het leven van dit jonge paar dramatisch op zijn kop.

Asghar Farhadi: Le passé (2013)

the past

Na een afwezigheid van 4 jaar keert Ahmad terug uit Iran naar Parijs om de echtscheiding met zijn vrouw Marie af te ronden. Marie woont daar nu samen met haar nieuwe vriend Samir en diens zoontje. Marie’s oudste dochter uit een eerder huwelijk is onhandelbaar, omdat ze de aanwezigheid van Samir in huis niet kan velen. Samir gaat eveneens gebukt onder een traumatisch verleden. Een verleden waaronder vrijwel iedereen gebukt gaat….

Anne Fontaine: Police (2020)

Police

Drie agenten zitten samen in een auto, op weg naar de uitgewezen Tadzjiekse vluchteling Tohirov. Ze moeten Tohirov van het asielzoekerscentrum naar het vliegveld brengen. 24 uur vol spanning zijn het gevolg.

Ai Weiwei: Human flow(2017)

Ai Weiwei: Human flow(2017)

De controversiële kunstenaar Ai Weiwei maakte een documentaire over de huidige wereldwijde vluchtelingencrisis. Je wordt meegenomen naar meer dan 20 landen om zowel de omvang als de persoonlijke impact van deze massale menselijke migratie te begrijpen.

Waad al-Kateab en Edward Watts: For Sama (2019)

Waad al-Kateab en Edward Watts: For Sama (2019)

Hartverscheurende documentaire film , die de drama’s van de Syrische oorlog van binnenuit toont. Een verslag van heldenmoed, van gruwelijke  verwondingen, van leven onder onmenselijke omstandigheden. Sama werd zwanger in een tijd van hoop. Toen de hoop op vrijheid begon te vervliegen, wilde ze niet vluchten. Haar man Hamza is een van de weinige artsen die in Aleppo is achtergebleven. Sama en Hamza  zetten een hospitaal op waar ze de gewonden  helpen, die na elk bombardement worden binnengebracht.  Een documentaire die je lang bijblijft….

Stephan Streker: Noces (2016)

Stephan Streker: Noces (2016)

De achttienjarige Zahira woont bij haar ouders met wie ze een hechte band heeft. Op een dag vragen haar ouders haar volgens de Pakistaanse traditie  een man te kiezen. Verscheurd tussen de familietradities en haar Westerse levensstijl vraagt ze hulp aan haar broer en vertrouweling Amir.

Nadine Labaki: Capharnaüm (2018)

Nadine Labaki: Capharnaüm (2018)

Capharnaüm gaat over een Syrisch jongetje, dat door zijn straatarme ouders wordt verwaarloosd. Het jongetje ontfermt zich over een Eritrese baby van wie de moeder gearresteerd wordt, omdat ze illegaal in het land is. In de film daagt Zain zijn ouders voor de rechter: die hadden hem nooit op de wereld mogen zetten.

Ziad Doueiri: The insult (2017)

Nadine Labaki: Capharnaüm (2018)

Twee mannen in Beiroet krijgen ruzie wanneer de ene op zijn balkon zijn planten bewatert en de andere waterdruppels op zich krijgt. Tony is een Libanese  christen en ploegbaas Yasser is een  Palestijnse vluchteling. De ruzie ontaardt in geweld en een rechtszaak met nationale aandacht.

Firas Fayyad: The cave (2019)

The Cave

Deze documentaire kreeg een Oscar. De film geeft een tragisch beeld van de dagelijkse gang van zaken in een ondergronds ziekenhuis in Oost-Ghouta tijdens de onophoudelijke bombardementen tussen 2016 tot 2018. De vrouwelijke arts Armani runt het hospitaal zo goed en zo kwaad als het gaat. Ze heeft niet alleen te maken  met chronische tekorten aan geneesmiddelen en continu overvliegende Russische bommenwerpers, maar ook met het vermoeiende seksisme van mannelijke collega’s en patiënten.

Saeed Roustayi: Metri Shesh Va Nim (Just 6.5) (2019)

Metri Shesh Va Nim (Just65)

Een explosieve Iraanse film die je rechtstreeks naar het kloppende centrum van een massaal politieonderzoek naar een drugsbaron brengt. De film schetst een heftig beeld van de 6.5 miljoen drugsgebruikers in zijn land en van de ongelooflijke armoede.

Cagla Zencirci, Guillaume Giovanetti: Sibel (2018)

Cagla Zencirci, Guillaume Giovanetti: Sibel

De inwoners van een Turks dorp communiceren over grote afstand met elkaar in een soort fluittaal. Sibel kan wel fluiten, maar niet praten en valt dus buiten de sociale orde. De film toont hoe de jonge vrouw zich steeds meer zelfverzekerd ontworstelt aan haar restrictieve omgeving.

Mounia Meddour: Papicha (2019)

Mounia Meddour: Papicha (2019)

In het door aanslagen geteisterde Algiers organiseert Nedjma een achttienjarige studente, een modeshow als protest tegen het steeds meer opkomende fundamentalisme. De fundamentalisten  willen de macht over het land en onderdrukken vrouwen. De klopjacht is geopend.

Gianfranco Rosi: Notturno (2020)

Gianfranco Rosi: Notturno (2020)

In fantastische beelden schetst de filmer taferelen uit het alledaagse leven in het door oorlogen verscheurde Midden-Oosten. Opgenomen in Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon.

Notturno toont het dagelijkse leven van een gezin dat slaapt en woont in één kamer of volgt een eendenjager op zijn nachtelijke kanotocht. Troosteloze, modderige opvangkampen tonen de nasleep van alle conflicten….. een doodstille film.

Sameh Zoabi: Tel Aviv on fire (2018)

Sameh Zoabi: Tel Aviv on fire (2018)

Salem werkt als productie-assistent en moet dagelijks langs een strenge grensbeambte. Deze eist een positievere rol voor een Israëlische generaal in de dagelijkse soap op televisie, waaraan hij meewerkt. Hij probeert derhalve het verloop van de serie te beïnvloeden. Steeds meer blijkt, dat dit een onhaalbare kaart is. Een conflict van tientallen jaren uitvergroot als een meeslepende soap.

Matthew Heineman: A private war (2019)

Matthew Heineman: A private war (2019)

De film is een klein monument voor Marie Colvin, een oorlogscorrespondent die over veel lef en empathie beschikt. De film toont haar werk als correspondent maar ook haar privéproblemen. Colvin was in Homs om te laten zien dat bij de bombardementen tienduizenden burgerslachtoffers vielen en niet alleen rebellen, zoals steeds beweerd door Assad. De aanval op het groepje journalisten dat zich durfde te wagen in het belegerde Homs, is een aanval op de vrije journalistiek. Een indrukwekkend drama, een eerbetoon  aan haar leven en strijd.

Norbert ter Hall: De belofte van Pisa (2019)

De belofte van Pisa

Samir is de eerste Marokkaan die rondloopt op het Muzieklyceum Zuid. Vanaf zijn binnenkomst is het schipperen tussen twee werelden. Als hij beter op zijn plek lijkt in de ene, gaat het rommelen in de andere. Een heerlijke film over vrijheidsdrang, loyaliteit en het vinden van een koers in je leven. Een film doorspekt met straattaal, flitsende dialogen en fraaie beelden van Amsterdam.

Meryem Benm’Barek-Aloïsi: Sofia (2018)

Sofia

Sofia woont met haar ouders in Casablanca. Tijdens een etentje krijgt ze heftige buikpijn, waarna haar water breekt. De aanstaande bevalling moet verborgen gehouden worden voor de aanwezigen en ze vertrekt snel met haar nicht naar het ziekenhuis. Het ziekenhuispersoneel stemt er uiteindelijk mee in en geeft haar 24 uur om een huwelijksacte te verkrijgen. Zo niet dan wordt de politie op de hoogte gebracht.

Luc en Jean-Pierre Dardenne: Le jeune Ahmed (2019)

Le jeune Ahmed

In een aantal vluchtige momenten schetsen de sociaal bewogen filmbroers Dardenne het relaas van tiener Ahmed, die onder invloed van zijn imam in rap tempo radicaliseert. De filmmakers volgen met een kalme blik zonder oordelen te vellen de ontwikkeling van Ahmed.

Is er na radicalisering een weg terug?

Hany Abu-Assad: Paradise now (2005)

Gehele film op Youtube

Paradise Now

Een film uit 2005, die nog steeds zeer actueel is en indertijd is genomineerd voor een Oscar.

Saïd en Khaled werken in een garage en worden benaderd door een opdrachtgever voor het plegen van een zelfmoordaanslag. Alle rituelen voor het plegen van een dergelijke aanslag worden in beeld gebracht. Op weg naar Tel Aviv gaat er iets fout…

Hany Abu-Assad: Omar (2013)

Omar

Omar is gewend om de bewakers van de muur tussen Israël en Palestina te omzeilen om zijn geliefde Nadia op te zoeken. Aan de andere kant van de muur wordt Omar een vrijheidsstrijder. Wanneer Omar gevangen genomen wordt na een dodelijke daad van verzet, komt hij terecht in een kat-en-muisspel met de militaire politie; spion worden of dubbelspion spelen.

Gianfranco Rossi: Fuocoammare (2016)

Fuocoammare

Rossi verbleef een jaar op het eiland Lampedusa over de vluchtelingen, die daar massaal aanspoelen. De beelden van verstilde vissersgemeenschap van het eiland worden doorsneden met beelden van elke dag weer aankomende vluchtelingen. Een urgente hartverscheurende film over wanhoop en compassie.

Maysaloun Hamoud: Bar Bahar (2016)

Bar Bahar

Drie Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Juriste Laila is een feestneus, DJ Salma een verborgen lesbienne en Nour een moslima met een wat naïeve kijk op de wereld.

Ze proberen een balans te vinden tussen de traditionele en moderne cultuur.

Het drietal heeft niet alleen te maken met wantrouwige Israëli’s, de vrouwen leven bovendien in een wereld waar mannen het doorgaans voor het zeggen hebben.

Peter en Petra Lataster: De kinderen van juf Kiet (2016 en 2018)

de_kinderen_van_juf_kiet

In  2016 kwam de eerste versie van ‘de kinderen van juf Kiet’ in roulatie. Het leven van de instroomklas voor migrantenkinderen op een Brabantse basisschool. De zesjarige Branche uit Macedonië speelde in de eerste film een zorgeloze bijrol tussen zijn veelal uit Syrië gevluchte klasgenootjes. Met het restmateriaal maakten de regisseurs een tweede docu ’Jij bent mijn vriend.’ Opnieuw zien we dezelfde kinderen worstelen met de Nederlandse taal. Het blijft ontroerend om de onderonsjes tussen de kinderen te zien; ruzietjes, botsingen, toenaderingspogingen en nieuwe vriendschappen.

Tenslotte nog een advies: omroep Human (NPO) zendt zeer geregeld uitstekende documentaires uit over vluchtelingen, asielzoekers en integratie. Een aanrader!