Documentaires en films over vluchtelingen, asielzoekers en integratie

Gave is een meer dan uitstekende site met pagina’s vol met actuele documentaires. Na de download kun je documentaires na een muisklik bekijken. De korte beschrijvingen helpen je op weg om de juiste keuze(s) te maken. Soms begint het even met een irritante reclame, maar daar moet je je maar even overheen zetten.

Handel als volgt:

  • Ga naar je zoekmachine ( Bing of Google) en vul in ‘Documentaires en films over vluchtelingen en asielzoekers’.
  • Klik ‘Documentaires en films over vluchtelingen-Gave’ aan.
  • Open het bestand.
  • De downloadmogelijkheid verschijnt.
  • Start de download.
  • Klik de documentaire aan die je wilt zien.

Goede films over vluchtelingen, asielzoekers en integratie.

Deze films zijn soms te koop, soms te huur en worden hier en daar op TV uitgezonden. Het loont de moeite even te speuren op internet, waar je film vaak gratis vanaf kan ‘plukken’.

Bij onderstaande films verwijst de titel in blauw naar meer informatie en meestal een trailer als je erop klikt.

Op NETFLIX:

Sally El Hosaini: The swimmers ( 2022)

Darim Sallam: Farha (2021)

Ameen Nayfeh: 200meters (2021)

A.Pinto: NMowhere (2023)

A. Joli: First they killed my father (2017)


Matteo Garrone:  (2023): Lo capitano (2023), trailer

Lo capitano

De film brengt de ware gebeurtenissen van de lange reis van Seydou en Moussa in beeld, terwijl ze van Dakar naar Europa reizen. Hun afschrikwekkende reis brengt ze via de woestijn en detentiecentra naar het laatste deel van hun reis: de zee. De film geeft een menselijk gezicht aan de migratiecrisis. Bekroond met de prijs voor de beste regie op het filmfestival van Venetië. 

Agnieszka Holland: The Green Border (2023), trailer

the green border

In de verradelijke bossen  (the green border) tussen Belarus en Polen) belanden vluchtelingen, die via deze route Europa proberen te bereiken. Belarus stimuleert de oversteek, terwijl Polen weigert ze toe te laten. Zo komen de vluchtelingen in een koud en moerassig niemandsland terecht zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van  de activistische Julia, grenswacht Jan en een Syrische familie verweven. Aangrijpend! 

Nure Bilge Ceylan: Three monkeys (2008), trailer

Een auto rijdt door het landschap, waarin de duisternis invalt. Er weerklinkt een klap. Politicus Servat heeft iemand doodgereden en zijn kenteken wordt herkend door een voorbijganger. Tegen een vergoeding neemt Servat’s chauffeur de schuld op zich en gaat 9 maanden de gevangenis in. Dat heeft vele gevolgen voor zijn vrouw Hacer en zijn ontspoorde zon Ismael. Vele verwikkelingen volgen….

Mehmet Ada Özteken: Yedinci Kogustaki (2019 Netflix), trailer

De verstandelijk beperkte Memo woont met zijn dochtertje en grootmoeder in een idyllisch Turks dorp. Nadat een klasgenootje van zijn dochter tragisch verongelukt, wordt Memo van moord beschuldigd en ter dood veroordeeld. Vanuit de gevangenis moet hij zijn onschuld zien te bewijzen. Een tranentrekker van de eerste orde!

Alice Diop: Saint Omer (2022), trailer

Saint Omer

Waarom ze haar dochter gedood heeft, weet Laurence Coly niet. De jonge Senegalese vrouw, voor haar studie verhuisd naar Frankrijk, ontkent niet dat ze haar 15 maanden oude kind op het strand heeft achtergelaten bij opkomende vloed. Het dode lichaampje werd de volgende ochtend aangetroffen door een visser. Het rechtbankdrama confronteert de kijker met diens kijk op de ander: is Laurence een monster??? Hoe kijken we naar haar als persoon uit een niet-westerse cultuur? Diop legt feilloos het terloopse racisme vast binnen de Franse samenleving. Een beklemmend drama!

Catherine van Campen: Zaatari Djinn  (2017), trailer

In het vluchtelingenkamp Zaatari wonen voor 80% kinderen. Het kamp in het noorden van Jordanië vlakbij de grens met Syrië is uitgegroeid tot een nieuwe stad. Een plek midden in de woestijn zonder verleden en zonder toekomst, maar voor vele mensen een thuis. In deze documentaire is vanuit het perspectief van 4 kinderen uit verschillende sociale milieus te zien en te voelen hoe het is om in Zaatari op te groeien.

Mohammad Rasoulof: A man of integrity (2017)

Een drama over corruptie en onrecht, clandestien uit Iran gesmokkeld. Reza is ‘de grote stad’ ontvlucht en woont met zijn vrouw en zoon op het platteland. Hij kweekt vissen en zijn vrouw is directeur op een meisjesschool. Ze houden het hoofd net boven water, maar een groot bedrijf heeft het oog laten vallen op Reza’s grond. Op allerlei manieren worden ze onder druk gezet. Je kunt geen kant op zonder smeergeld te betalen. Hoe ver ga je om je integriteit te bewaren? De film is in de prijzen gevallen op het filmfestival van Cannes.

Mohamed Al Daradji: Son of Babylon (2011)

Twee weken na de val van  Sadam Hussein is de twaalf jaar oude Ahmed op reis met zijn grootmoeder. Toen zij hoorde, dat er in het zuiden oorlogsgevangenen levend waren teruggekeerd, is zij vastbesloten haar zoon Ibrahim die niet terugkeerde uit de Golfoorlog terug te vinden. Liftend met zijn oma reist Ahmed door het verwoeste Irak.

Abbas Amini: Endless borders (2023)

Ahmad is een verbannen leraar, die woont en les geeft in een klein dorp aan de Iraans-Afghaanse grens. Hij maakt kennis met een familie van Hazara-vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor de Taliban. Ahmad beseft , dat vooroordelen en dogma’s hun leven beheersen en verandert drastisch zijn kijk op ‘goed en fout’. Hij besluit een jonge verboden liefde te redden: een stap met dramatische gevolgen. Succesfilm op het IFFR in 2023.

Jasmila Zbanic: Quo Vadis, Aida (2020), trailer

Een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Tolk Aïda is in Potocari, wanneer deze compound helemaal volstroomt met vluchtelingen. Moslimenclave Srebrenica is gevallen en iedereen vreest etnische zuiveringen onder leiding van Ratko Mladic. Dutchbat staat erbij, kijkt ernaar en doet weinig. Spannend, aangrijpend en belangrijk. Vele malen bekroond!

Saeed Roustayi: Leila’s brothers (2022)

Leila's BrothersLeila’s brothers is een ragfijne psychologische ontleding van een gezin: de ijdele grootouders, dwaze broers, de rouwende Leila en de bange Alireza. Een broeinest van egoïsme, koppigheid en onbenul, dat alleen bijeen blijft, omdat het alternatief dakloosheid is. Leila wijdt haar leven aan de zorg voor haar ouders en vier broers. In een land in de greep van internationale sancties gaat het gezin gebukt onder schulden. Terwijl de familie de eindjes aan elkaar knoopt ontdekt Leila dat haar vader zijn erfenis verstopt om patriarch te worden van de plaatselijke clan. Vele malen bekroond!

Jafar Panahi: No bears (2023), trailer

Panahi speelt zichzelf, terwijl hij te gast is in een klein grensplaatsje vlakbij Turkye en op afstand een film regisseert. Die film wordt opgenomen in Turkye, omdat hij niet in eigen land mag filmen. In de film spelen zich 2 gedoemde liefdesverhalen af. Een in de op te nemen film en eentje in het dorp waarin hij verblijft. De grote gevolgen voor de hoofdrolspelers dwingen hem na te denken over zijn rol als dissident-filmmaker.

Mohammad Rasoulof: There is no evil (2020), trailer

Prachtig drieluik, waarin de regisseur zich verzet tegen de doodstraf. In 4 losse verhalen worden burgers b.v. als gevangenismedewerker of als beul in militaire dienst gedwongen te kiezen tussen meedoen of weigeren. De eerste twee verhalen spelen zich af in de stad en zijn claustrofobisch en nerveus van toon. In het derde en vierde verhaal, spelend op het platteland, raakt een idylle verstoord en stuit een studente uit het buitenland op keuzes uit het verleden. Hoe dan ook…. voor alle betrokkenen zijn de gevolgen ingrijpend.

Jafar Panahi: Three faces (2018), trailer

In deze gemoedelijke roadmovie trekken actrice Jafari en Panahi zelf op onderzoek uit, nadat ze een alarmerend bericht hebben ontvangen van een jonge actrice uit een afgelegen dorp. Met veel warmte en humor becommentarieert Panahi de positie van de vrouwen kunstenaars in Iran. Won de prijs voor het beste scenario in Cannes.

Maryam Touzani: Le bleu du Caftan (2022), trailer

el Caftan AzulHalim heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina’s ziekte en de komst van de nieuwe leerling Youssef die het vak wil leren, zorgen ervoor, dat het fragiele evenwicht van het echtpaar onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien. Youssef, de montere Mina en de zwijgzame Halim krijgen volop de ruimte om hun opgeschudde levens opnieuw te laten ontluiken. De film kreeg in Cannes de prijs van de internationale filmkritiek.

Mijke de Jong: Eyimofge (This is my desire) (2020), trailer

Eyimofe This is my desire

De tweelingbroers Arie en Chuko Esiri schilderen een kleurrijk en fraai portret van de miljoenenstad Lagos. Arm en rijk krioelen daar door elkaar. Gaandeweg wordt duidelijk waarom de bewoners van deze stad hun woonplaats en hun land willen verlaten. Mofe en Rosa dromen van een leven in Europa. Mofe komt nauwelijks rond van zijn baan als elektricien en werkt ’s nachts ook nog als beveiliger. Hij wil graag naar Spanje emigreren, maar dan slaat het noodlot toe. De film is een lofzang op het leven in Lagos met al zijn plussen en minnen. De boodschap van de film is helder: het leven is niet per definitie waardeloos als je niet krijgt waar je zo naar verlangt.

Mijke de Jong: Along the way (2022), trailer

Mijke de Jong leerde de zusjes Malihe en Nazid Rezaie kennen op het Griekse eiland Lesbos in het beruchte vluchtelingenkamp Moria. Dee Jong deed daar vrijwilligerswerk en gaf workshops. De tweelingzussen lieten haar weten , dat ze dolgraag in een film wilden spelen. Dat was het startschot voor het docudrama Along the way. De film beschrijft de ervaringen van de Aghaanse zussen die via Iran naar Griekenland vluchten. De twee jonge vrouwen geven de film een waardevol perspectief: je moet als meisje altijd op je hoede zijn. Hun reis is ook een reis naar volwassenwording: tussen alle gevaren door vieren ze verjaardagen, leren ze koken en proberen ze geld te verdienen. Een warme en persoonlijke film. 

Asghar Farhadi: A hero (2021)

Rahim heeft de laconieke blik van een mazzelaar. Hij denkt met zijn vrolijke lach altijd overal mee weg te komen. Het zit hem toch bepaald niet mee. Hij is een gescheiden vader die zijn werk kwijt raakt, leende geld, kon zijn schuilden niet terugbetalen en belandde daardoor in de gevangenis. Eindelijk lijkt hij geluk te hebben. Zijn nieuwe vriendin vindt een handtas met 17 gouden munten. De opbrengst moet genoeg zijn om Rahim vrij te kopen. Tijdens het weekend probeert hij het allemaal te regelen. Als iemand over zo’n onderwerp een warmmenselijke film kan maken is het Farhadi. De film won de Grand prix in Cannes.

Jonas Poher Rasmussen: Flee

Jonas Poher Rasmussen: Flee (2022)

Wat betekent het voor je,  als je moet vluchten? Wat laat je achter en hoe begin je opnieuw? De zeer aangrijpende animatiedocumentaire Flee vertelt het verhaal van de dertiger Amin, die aan het begin van de jaren 90 Afghanistan verliet en een nieuw leven in Denemarken op wil bouwen. Amin is nog een kind, wanneer de fundamentalistische Moedjahedien de macht grijpen. Zijn vader verdwijnt plotseling en met zijn moeder, zussen en broers vlucht hij en komt uiteindelijk via Moskou in Denemarken terecht. Amin draagt de film met zijn getuigenis, die gaat over angst, leugens, een gevaarlijke reis, mensensmokkel, maar ook over  de prijs van oorlog en het verlangen naar een plek om te blijven. Vluchten houdt niet op wanneer je een veilig land bereikt, laat Flee in prachtige beelden zien. Vluchteling blijf je je hele leven….

Maryam Moghaddam en Bektash Sanaeeha: Ballad of a white cow (2021)Ballad of a white cow

Mina’s man Bakar krijgt de doodstraf., Daarna moet Mina met haar dove dochter Bita het leven weer zien op te pakken. Een jaar later  lijkt, dat Bakar  ten onrechte veroordeeld is. De getuige heeft de misdaad zelf begaan. Hoe om te gaan met zo’n onrecht? De staat biedt financiële compensatie aan, maar Mina neemt daar geen genoegen mee en gaat het gevecht aan met het bureaucratische rechtssysteem. Mina eist excuses van de staat en de rechters. Allerlei verwikkelingen volgen.

Lee Daniels: The United States vs Billie Holiday (2021)

The United States vs. Billie Holiday

‘Strange Fruit’ is het beroemde protestlied van Billie Holiday over het lynchen van zwarte Amerikanen. De jaren 40 in de vorige eeuw… Billie Holiday vertolkt steeds meer de stem van het onderdrukte deel in het racistische Amerika. De machthebbers pogen haar onschadelijk te maken op haar zwakke plek nl. de liefde voor verdovende middelen. Een Oscarnominatie voor de vertolkster van Billie Holiday.

Kevin MacDonald: The Mauritanian (2021)

the Mauritanian

Tijdens een bruiloft wordt Mohamedou Slahi opgepakt door militairen en belandt in het Amerikaanse gevangeniscomplex  Guantánomo Bay, verdacht van betrokkenheid bij9/11. Zonder officiële aanklacht, zonder dat iemand weet waar hij is. Het is een verhaal over menselijke veerkracht, het laat zien dat er altijd menselijkheid te vinden is  in een systeem dat ontmenselijkt.

Fernanda Valadez: Sin señas particulares (2021)

Sin Señas Particulares

De film duikt op indrukwekkende wijze in de psyche van en vluchteling. De zoon van Magdalena vertrekt met een vriend  vanuit Mexico richting Amerikaanse grens. Twee maanen lang ontbreekt elk teken van leven. Dee Amerikaanse overheid verwijst naar een mortuarium, waar de lichamen van omgekomene vluchtelingen worden bewaard. Niet geclaimde lijken verdwijnen in een massagraf. Magdalena  herkent (of wil) haar zoon niet. Ze besluit de sporen van haar zoon te gaan traceren.

Mahnaz Mohammadi: Son-mother (2021)

Son-Mother

Een jonge weduwe komt voor een duivels dilemma te staan. Een buschauffeur heeft haar een huwelijksaanzoek gedaan. Haar financiële problemen zijn dan in één klap opgelost en ze is verzekerd van de nodige bescherming. Er is helaas één onbespreekbare voorwaarde. Haar zoon Amir kan dan niet meer bij haar wonen, want de buschauffeur heeft een puberdochter. Volgens Iraanse tradities mag zij niet het huis delen met een jonge jongen. De film trekt het net rond de vrouw, die geen keuze heeft, steeds strakker aan. Zoeken naar oplossingen die er niet zijn. Een beklemmend drama! 

Bryan Fogel: The dissident (2020)

the Dissident

De documentaire gaat over journalist Jamal Khashoggi. Khasoggi was zeer kritisch over beleid en leven in zijn geliefde Saoedi-Arabië. Op 2 oktober 2018 ging hij het consulaat van Saoedie-Arabië in Turkye in en kwam er nooit meer uit. De documentaire laat zien hoe zijn verloofde en andere dissidenten een hardnekkige zoektocht naar de waarheid ondernemen en veel boven water weten te krijgen. 

Siamak Etemadi: Pari (2020)

Pari (2020)

In een vreemd land gaan een vader en moeder op zoek naar hun zoon. Babak is een paar maanden geleden vanuit Iran naar Athene vertrokken, maar als zijn ouders hem daar willen bezoeken, blijkt hij spoorloos verdwenen te zijn. Gedurende hun zoektocht dringht zich steeds meer de vraag op wie Babak eigenlijk is. Uiteindelijk blijkt dat vrijheid is, wat Babak in Europa zoekt.

Haifaa Al-Mansour: The perfect candidate ( 2019)

The Perfect Candidate

Een film over Saoedi-Arabië, een land in trage ontwikkeling. Maryam is als arts werkzaam in Saoedi-Arabië. Ze wordt tijdens haar werk regelmatig geconfronteerd met haar vrouw-zijn. Ze besluit zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat wordt haar niet in dank afgenomen door vele landgenoten. Ze stort zich in de strijd om meer vrouwenrechten. De eerste film uit dit land, waar een vrouw op straat opnames mag maken.

Deniz Gamze Ergüven: Mustang (2015)

Mustang

Vijf Turkse zussen besluiten om na hun laatste schooldag naar huis te wandelen. Onderweg zoeken ze met een paar jongens uit de buurt verkoeling in het water. Het ‘schandaal’ komt al snel ter ore van hun grootmoeder, bij wie ze inwonen. Als straf mogen de vijf het huis niet meer verlaten. Ze worden ’onderwezen’ in huishoudelijke taken en worden voorbereid op een huwelijk. Maar hoe meer hun thuis verandert in een gevangenis, hoe meer de vrijzinnige zussen proberen hun lot te ontvluchten. De film is geen aanklacht tegen de Islam, maar een film over een maatschappij, die worstelt met traditie en de nieuwe tijd.

Asghar Farhadi: A separation (2011)

A Separation

“A separation” is een verwoestend en meedogenloos gezinsdrama over levensechte mensen en over het land waarin ze leven. Contrasten tussen man en vrouw, arm en rijk, gelovig en niet gelovig lopen door het verhaal heen zonder dat je een oordeel kunt vellen. Ieder personage heeft zijn eigen goede bedoelingen, maar door misverstanden en vooroordelen loopt de situatie op sluipende wijze uit de hand. Aangrijpend!

Asghar Farhadi: The salesman (2016)

The Salesman

De film volgt het stel Emad en Rana dat wordt gedwongen hun appartement te verlaten door werkzaamheden in een aanliggend gebouw. Ze verhuizen naar een nieuwe flat in het centrum van Teheran. Een incident met een vorige huurder zet het leven van dit jonge paar dramatisch op zijn kop.

Asghar Farhadi: Le passé (2013)

the past

Na een afwezigheid van 4 jaar keert Ahmad terug uit Iran naar Parijs om de echtscheiding met zijn vrouw Marie af te ronden. Marie woont daar nu samen met haar nieuwe vriend Samir en diens zoontje. Marie’s oudste dochter uit een eerder huwelijk is onhandelbaar, omdat ze de aanwezigheid van Samir in huis niet kan velen. Samir gaat eveneens gebukt onder een traumatisch verleden. Een verleden waaronder vrijwel iedereen gebukt gaat….

Anne Fontaine: Police (2020)

Police

Drie agenten zitten samen in een auto, op weg naar de uitgewezen Tadzjiekse vluchteling Tohirov. Ze moeten Tohirov van het asielzoekerscentrum naar het vliegveld brengen. 24 uur vol spanning zijn het gevolg.

Ai Weiwei: Human flow(2017)

Ai Weiwei: Human flow(2017)

De controversiële kunstenaar Ai Weiwei maakte een documentaire over de huidige wereldwijde vluchtelingencrisis. Je wordt meegenomen naar meer dan 20 landen om zowel de omvang als de persoonlijke impact van deze massale menselijke migratie te begrijpen.

Waad al-Kateab en Edward Watts: For Sama (2019)

Waad al-Kateab en Edward Watts: For Sama (2019)

Hartverscheurende documentaire film , die de drama’s van de Syrische oorlog van binnenuit toont. Een verslag van heldenmoed, van gruwelijke  verwondingen, van leven onder onmenselijke omstandigheden. Sama werd zwanger in een tijd van hoop. Toen de hoop op vrijheid begon te vervliegen, wilde ze niet vluchten. Haar man Hamza is een van de weinige artsen die in Aleppo is achtergebleven. Sama en Hamza  zetten een hospitaal op waar ze de gewonden  helpen, die na elk bombardement worden binnengebracht.  Een documentaire die je lang bijblijft….

Stephan Streker: Noces (2016)

Stephan Streker: Noces (2016)

De achttienjarige Zahira woont bij haar ouders met wie ze een hechte band heeft. Op een dag vragen haar ouders haar volgens de Pakistaanse traditie  een man te kiezen. Verscheurd tussen de familietradities en haar Westerse levensstijl vraagt ze hulp aan haar broer en vertrouweling Amir.

Nadine Labaki: Capharnaüm (2018)

Nadine Labaki: Capharnaüm (2018)

Capharnaüm gaat over een Syrisch jongetje, dat door zijn straatarme ouders wordt verwaarloosd. Het jongetje ontfermt zich over een Eritrese baby van wie de moeder gearresteerd wordt, omdat ze illegaal in het land is. In de film daagt Zain zijn ouders voor de rechter: die hadden hem nooit op de wereld mogen zetten.

Ziad Doueiri: The insult (2017)

Nadine Labaki: Capharnaüm (2018)

Twee mannen in Beiroet krijgen ruzie wanneer de ene op zijn balkon zijn planten bewatert en de andere waterdruppels op zich krijgt. Tony is een Libanese  christen en ploegbaas Yasser is een  Palestijnse vluchteling. De ruzie ontaardt in geweld en een rechtszaak met nationale aandacht.

Firas Fayyad: The cave (2019)

The Cave

Deze documentaire kreeg een Oscar. De film geeft een tragisch beeld van de dagelijkse gang van zaken in een ondergronds ziekenhuis in Oost-Ghouta tijdens de onophoudelijke bombardementen tussen 2016 tot 2018. De vrouwelijke arts Armani runt het hospitaal zo goed en zo kwaad als het gaat. Ze heeft niet alleen te maken  met chronische tekorten aan geneesmiddelen en continu overvliegende Russische bommenwerpers, maar ook met het vermoeiende seksisme van mannelijke collega’s en patiënten.

Saeed Roustayi: Metri Shesh Va Nim (Just 6.5) (2019)

Metri Shesh Va Nim (Just65)

Een explosieve Iraanse film die je rechtstreeks naar het kloppende centrum van een massaal politieonderzoek naar een drugsbaron brengt. De film schetst een heftig beeld van de 6.5 miljoen drugsgebruikers in zijn land en van de ongelooflijke armoede.

Cagla Zencirci, Guillaume Giovanetti: Sibel (2018)

Cagla Zencirci, Guillaume Giovanetti: Sibel

De inwoners van een Turks dorp communiceren over grote afstand met elkaar in een soort fluittaal. Sibel kan wel fluiten, maar niet praten en valt dus buiten de sociale orde. De film toont hoe de jonge vrouw zich steeds meer zelfverzekerd ontworstelt aan haar restrictieve omgeving.

Mounia Meddour: Papicha (2019)

Mounia Meddour: Papicha (2019)

In het door aanslagen geteisterde Algiers organiseert Nedjma een achttienjarige studente, een modeshow als protest tegen het steeds meer opkomende fundamentalisme. De fundamentalisten  willen de macht over het land en onderdrukken vrouwen. De klopjacht is geopend.

Gianfranco Rosi: Notturno (2020)

Gianfranco Rosi: Notturno (2020)

In fantastische beelden schetst de filmer taferelen uit het alledaagse leven in het door oorlogen verscheurde Midden-Oosten. Opgenomen in Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon.

Notturno toont het dagelijkse leven van een gezin dat slaapt en woont in één kamer of volgt een eendenjager op zijn nachtelijke kanotocht. Troosteloze, modderige opvangkampen tonen de nasleep van alle conflicten….. een doodstille film.

Sameh Zoabi: Tel Aviv on fire (2018)

Sameh Zoabi: Tel Aviv on fire (2018)

Salem werkt als productie-assistent en moet dagelijks langs een strenge grensbeambte. Deze eist een positievere rol voor een Israëlische generaal in de dagelijkse soap op televisie, waaraan hij meewerkt. Hij probeert derhalve het verloop van de serie te beïnvloeden. Steeds meer blijkt, dat dit een onhaalbare kaart is. Een conflict van tientallen jaren uitvergroot als een meeslepende soap.

Matthew Heineman: A private war (2019)

Matthew Heineman: A private war (2019)

De film is een klein monument voor Marie Colvin, een oorlogscorrespondent die over veel lef en empathie beschikt. De film toont haar werk als correspondent maar ook haar privéproblemen. Colvin was in Homs om te laten zien dat bij de bombardementen tienduizenden burgerslachtoffers vielen en niet alleen rebellen, zoals steeds beweerd door Assad. De aanval op het groepje journalisten dat zich durfde te wagen in het belegerde Homs, is een aanval op de vrije journalistiek. Een indrukwekkend drama, een eerbetoon  aan haar leven en strijd.

Norbert ter Hall: De belofte van Pisa (2019)

De belofte van Pisa

Samir is de eerste Marokkaan die rondloopt op het Muzieklyceum Zuid. Vanaf zijn binnenkomst is het schipperen tussen twee werelden. Als hij beter op zijn plek lijkt in de ene, gaat het rommelen in de andere. Een heerlijke film over vrijheidsdrang, loyaliteit en het vinden van een koers in je leven. Een film doorspekt met straattaal, flitsende dialogen en fraaie beelden van Amsterdam.

Meryem Benm’Barek-Aloïsi: Sofia (2018)

Sofia

Sofia woont met haar ouders in Casablanca. Tijdens een etentje krijgt ze heftige buikpijn, waarna haar water breekt. De aanstaande bevalling moet verborgen gehouden worden voor de aanwezigen en ze vertrekt snel met haar nicht naar het ziekenhuis. Het ziekenhuispersoneel stemt er uiteindelijk mee in en geeft haar 24 uur om een huwelijksacte te verkrijgen. Zo niet dan wordt de politie op de hoogte gebracht.

Luc en Jean-Pierre Dardenne: Le jeune Ahmed (2019)

Le jeune Ahmed

In een aantal vluchtige momenten schetsen de sociaal bewogen filmbroers Dardenne het relaas van tiener Ahmed, die onder invloed van zijn imam in rap tempo radicaliseert. De filmmakers volgen met een kalme blik zonder oordelen te vellen de ontwikkeling van Ahmed.

Is er na radicalisering een weg terug?

Hany Abu-Assad: Paradise now (2005)

Gehele film op Youtube

Paradise Now

Een film uit 2005, die nog steeds zeer actueel is en indertijd is genomineerd voor een Oscar.

Saïd en Khaled werken in een garage en worden benaderd door een opdrachtgever voor het plegen van een zelfmoordaanslag. Alle rituelen voor het plegen van een dergelijke aanslag worden in beeld gebracht. Op weg naar Tel Aviv gaat er iets fout…

Hany Abu-Assad: Omar (2013)

Omar

Omar is gewend om de bewakers van de muur tussen Israël en Palestina te omzeilen om zijn geliefde Nadia op te zoeken. Aan de andere kant van de muur wordt Omar een vrijheidsstrijder. Wanneer Omar gevangen genomen wordt na een dodelijke daad van verzet, komt hij terecht in een kat-en-muisspel met de militaire politie; spion worden of dubbelspion spelen.

Gianfranco Rossi: Fuocoammare (2016)

Fuocoammare

Rossi verbleef een jaar op het eiland Lampedusa over de vluchtelingen, die daar massaal aanspoelen. De beelden van verstilde vissersgemeenschap van het eiland worden doorsneden met beelden van elke dag weer aankomende vluchtelingen. Een urgente hartverscheurende film over wanhoop en compassie.

Maysaloun Hamoud: Bar Bahar (2016)

Bar Bahar

Drie Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Juriste Laila is een feestneus, DJ Salma een verborgen lesbienne en Nour een moslima met een wat naïeve kijk op de wereld.

Ze proberen een balans te vinden tussen de traditionele en moderne cultuur.

Het drietal heeft niet alleen te maken met wantrouwige Israëli’s, de vrouwen leven bovendien in een wereld waar mannen het doorgaans voor het zeggen hebben.

Peter en Petra Lataster: De kinderen van juf Kiet (2016 en 2018)

de_kinderen_van_juf_kiet

In  2016 kwam de eerste versie van ‘de kinderen van juf Kiet’ in roulatie. Het leven van de instroomklas voor migrantenkinderen op een Brabantse basisschool. De zesjarige Branche uit Macedonië speelde in de eerste film een zorgeloze bijrol tussen zijn veelal uit Syrië gevluchte klasgenootjes. Met het restmateriaal maakten de regisseurs een tweede docu ’Jij bent mijn vriend.’ Opnieuw zien we dezelfde kinderen worstelen met de Nederlandse taal. Het blijft ontroerend om de onderonsjes tussen de kinderen te zien; ruzietjes, botsingen, toenaderingspogingen en nieuwe vriendschappen.

Tenslotte nog een advies: omroep Human (NPO) zendt zeer geregeld uitstekende documentaires uit over vluchtelingen, asielzoekers en integratie. Een aanrader!