David de Boer en Geert Jansen: De vluchtelingenrepubliek
- Uitgeverij: Prometheus (2023)
- Van Willem van Oranje tot Anne Frank en van Frans Hals tot Hirschi Ali; Nederland is in vele opzichten mede gevormd door vluchtelingen. Eeuwenlang stak de angst voor asielzoekers als een bedreiging voor onze veiligheid, welvaart en cultuur de kop op. Geen vluchtelingencrisis gaat voorbij zonder een flinke identiteitscrisis. Het boek zoekt vanuit het verleden naar een nieuw perspectief op de vluchtelingencrisis van vandaag en morgen.
Mohamed Mbongar Sarr: De diepst verborgen herinnering van de mens.
- Uitgeverij: Atlas Contact (2022)
- Als de Senegalese in Parijs geboren schrijver Diégane Faye een klassieker leest uit 1938 móet hij de mysterieuze schrijver zien te vinden. Deze schrijver is na een schandaal en de daarop volgende racistische haatcampagne van de aardbodem verdwenen. De zoektocht van Sarr voert naar Senegal, Frankrijk en Argentinië in een verslavend verhaal, dat verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme. Boek van het jaar in De Volkskrant!!
Rodaan al Galidi, Rachida Lambaret e.a.: Er zijn geen paarden in Brussel
- Uitgeverij: Epo (2015)
- Zes toegankelijke verhalen van en over jonge vluchtelingen uit Zimbabwe, Afghanistan, Rusland en Somalië. De verhalen zijn gebaseerd op ontmoetingen met vluchtelingen. Ze vertellen hoe ze naar België zijn gekomen en daar een nieuw leven proberen op te bouwen.
Karen de Becker: Nooit meer bang zijn.
- Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts (2016)
- Een jonge student uit Syrië, zoon van een Syrische vader en Palestijnse moeder vertelt het verhaal van zijn leven. Hij is opgegroeid in een welvarende en stabiele omgeving, maar de oorlog zet zijn leven op zijn kop. Het grootste deel van het boek gaat over de vlucht, de rol van mensensmokkelaars en de vernederende manier van het afnemen van vingerafdrukken in Italië. Het persoonlijke verhaal van Yazan biedt inzicht in de ervaringen van vele vluchtelingen.
Gor Khatchikyan: Gelukzoeker. Van generaal pardon tot Premier gezocht.
- Uitgeverij: Gideon (2015)
- Het levensverhaal van Gor Khatchikyan die in 1999 met zijn ouders en broer naar Nederland vlucht. Het verhaal van een talentvolle doorzetter. Gedurende de asielprocedure wordt hij veelvuldig overgeplaatst. Hoewel hij een op een gegeven moment ‘hartstikke uitgeprocedeerd’ is, geeft hij niet op. Hij doorloopt de middelbare school en studeert met veel hobbels medicijnen. In 2007 (!) krijgt hij eindelijk zijn verblijfsvergunning en studeert af als arts.
Katja Petroskaja: Misschien Esther
- Uitgeverij: De Bezige Bij (2015)
- Een persoonlijke zoektocht naar een bewogen familieverleden. De Joodse familie-ervaringen weerspiegelen de gruwelijke realiteit van stalinisme en nazisme. Een boek over een onvoorstelbaar verleden, een complex heden en de effecten van vluchten op de latere generaties. Een ontroerend boek!
Yusuf Abdi Mohamed: Asielzoeker in Nederland
- Uitgeverij: Gbooksinternational (2015)
- ‘Hier in Almelo zijn weliswaar de gordijnen open, maar de deuren dicht’ schrijft de Somalische asielzoeker, die met een gekocht Keniaans paspoort naar Nederland is gevlucht waar hij – met steun van de UAF- cum laude afstudeert aan de Rotterdam Business School. Zijn gezinshereniging verloopt tergend langzaam en uitzetting blijft dreigen. Het verhaal toont mooie voorbeelden van culturele verschillen.
Leïla Slimani: Het land van de anderen 1 ‘Mathilde’ ( 2020) en Het land van de anderen 2 ‘Kijk ons dansen’ (2022)
- Uitgeverij: Nieuw Amsterdam(2020,2022)
- In het eerste deel valt de Franse Mathilde als een blok voor Amine een Marokkaanse officier in het Franse leger. Zij trouwen en vertrekken naar zijn familieboerderij in een klein dorp diep in Marokko. Mathilde vecht tegen de armoede en het patriarchaat.
Ze ontwikkelt zich tot dokter voor de plattelandsbevolking. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de onafhankelijkheidstrijd, waarin het echtpaar geen partij wil kiezen.
In het tweede deel heeft Amine zijn dorre terrein omgevormd tot een bloeiend bedrijf. Het echtpaar behoort tot de ‘rijke klasse’. Zoon Selim heeft geen zin in de overname van de boerderij en vertrekt. Dochter Aïcha wordt gynaecologe en trouwt met een idealistische student. Ze geloven in een maakbare toekomst, maar het land raakt steeds meer in de greep van een strenger regime. Een familiekroniek zonder weerga. Deel 3 komt later!
Frouke Arns: De gelijktijdigheid der dingen
- Uitgeverij: Arbeiderspers (2022)
- Uitgeput belandt de 20-jarige vluchteling Nizar in een koude winternacht bij de 80-jarige weduwe Helena. Zij woont bij de Noors-Russische grens, die de jonge Nizar net is overgestoken. Door haar eigen geschiedenis weet Helena goed wat het is om berooid en ontheemd te zijn en met die gevoelens observeert ze Nizar, homosexueel en afkomstig uit een liefdevol gezin. De aanwezigheid van Nizar confronteert Helena pijnlijk met haar eigen verleden. Jarenlang weggestopte ervaringen en emoties komen weer tot leven. Ook Nizars geschiedenis komt tot leven: zijn gelukkige kindertijd, zijn eerste kus met een man en het verhaal van zijn vlucht. Met Helena en Nizar heeft de schrijfster mooie, warme portretten getekend, die je steeds bijblijven. Vooral Helena staat als een monument van levenswil overeind.
Mustafa Khalifa: De schelp – Memoires van een gevangene
- Uitgeverij: Jurgen Maas (2022)
- De schelp speelt zich in een van de vele martelgevangenissen in zijn geboorteland Syrië. Deze gevangenissen zijn uit de grond gestampt om politieke tegenstanders van vader en zoon Assad te doen verdwijnen. Op papier waren dit vaak leden van de Moslimbroederschap en communisten. In de praktijk was de ‘doelgroep’ veel groter: chirurgen, hoogleraren, kinderen. Schrijver Mustafa Khalifa zat dertien jaar opgesloten in deze hel. In De schelp schetst hij een misselijkmakend beeld van een van de verschrikkelijkste plekken op aarde.. Hij kan tijdens zijn gevangenschap geen aantekeningen maken maar in een poging de waanzin te verdrijven, begint hij in zijn hoofd een dagboek bij te houden, waarvan hij dag in, dag uit iedere zin in zijn hoofd herhaald. De schelp is de gruwelijke neerslag van zijn dagboek. Zelfs de lezers van het boek zullen zich afvragen hoe dit in ons huidige tijdsbeeld nog dagelijks mogelijk is.
Bahram Sadeghi: De aanslag die onze levens veranderde
- Uitgeverij: Atlas Contact (2021)
- Bahram Sadeghi kwam ooit als verstekeling en deserteur uit het leger van Iran aan in de haven van Rotterdam. Het vrachtschip waarop hij vluchtte, voer door het Suzekanaal en de Egyptische autoriteiten wilden hem niet van boord laten gaan. Twee maanden daarvoor was in Sinaï een aanslag gepleegd op een groep Israëlische toeristen. De Egyptenaren verdachten de jonge Sadeghi ervan een spion te zijn die voor extra onrust in dat land wilde zorgen. 35 jaar later schrijft hij in dit aangrijpende boek hoe bepalend een dergelijk incident kan zijn voor de loop van iemands leven.
Keyvan Shahbazi: De Amerikaan van Karadj
- Uitgeverij: Atlas Contact (2021)
- Keyvan Shahbazi vluchtte uit Iran en verwerkte zijn ervaringen onder het schrikbewind van Khomeini in een donkere en heftige debuutroman. De man die een indringende rol speeltt in het boek is Ebrahim Raisi de nieuwe president van Iran. Hij is mede-verantwoordelijk voor de executie van duizenden oppositieleden. Shahbazi beschrijft op indringende wijze de hel waarin de hoofdpersoon terechtkomt. Hij biedt de lezer geen enkele hoop met zijn boodschap: Islamitische fundamentalisten zijn geen knip voor de neus waard. Zie ook Publicaties
Naeeda Aurangzeb: 365 dagen Nederlander
- Uitgeverij: Pluim (2021)
- Naeeda Aurangzeb (47) verhuisde toen ze 3 jaar was naar Nederland. Toch heeft de journalist en radio- en tv-presentator het gevoel dat ze in ons land als volwaardige Nederlander wordt beschouwd. De grondhouding van vele Nederlanders : jullie moeten dankbaar zijn voor alle kansen, die jullie krijgen in ons mooie land. Die kansen waren in je eigen land niet mogelijk geweest. In messcherpe voorbeelden geeft Naeeda aan hoe ( soms onbedoeld) kwetsend en discriminerend opmerkingen soms kunnen zijn en hoe pijnlijk ze worden ervaren. Een must om te lezen!
Mardjan Seighali: Tot op de dag
- Uitgeverij: Ambo Anthos (2021)
- ‘Tot op de dag’ is het verhaal van een vrouw op zoek naar vrijheid in een onbekend land. Zij komt op haar 26ste naar Nederland en besluit alles op alles te zetten om haar leven zin en betekenis te geven. De herinneringen aan Khomeini en de Iraanse gevangenis zijn nog vers, maar ze laat zich door niets en niemand weerhouden. Een indrukwekkend verhaal over moed, veerkracht en de honger naar vrijheid.
- Download eerste hoofdstuk.
Jessica Durlacher: De stem
- Uitgeverij: De arbeiderspers (2021)
- Een vrome Somalische Asielzoekster komt als oppas in het gezin van Zelda en Bor. Ze blijkt tot hun verbazing een fenomenale zangeres te zijn. Tijdens haar eerste grote optreden verklaart Amal zich voor de ogen van het publiek tot afvallige van het geloof. Direct barsten van alle kanten bedreigingen los. Zelda en Bor willen Amal beschermen en worden meegesleurd in conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen. Een actuele roman over onze sterk veranderende wereld.
Yannick Raczynski-Henk: Met uitzicht op Ararat
- Uitgeverij Brave New Books
- ISBN 9789402199703
- ‘Als iemand me een week eerder had gevraagd of ik het ooit een goed idee zou vinden om het stuur van een auto met plakband te repareren had ik tegen mijn hoofd getikt, maar dit is Armenië, dus nu lijkt het me een briljant plan.’ Archeoloog Yannick Raczynski-Henk belandt per toeval in Armenië. Wat hem betreft is het in het begin een van de meest bizarre landen die hij gezien heeft. In de loop van tien jaar reizen en graven naar archeologische resten van vele duizenden jaren oud, ontdekt hij dat er schoonheid, en zelfs enige orde, schuilt in de ogenschijnlijke chaos van Armenië en zijn inwoners. Met veel droge humor sleept de schrijver je mee langs en door alle kuilen in de weg naar verwondering en bewondering.
Nazanine Hozar: Aria
- Uitgeverij Cargo
- ISBN 9789403181202
- Het is 1953 en in Teheran hoort de jonge soldaat Behrouz in een steegje een baby huilen. Het meisje is duidelijk aan haar lot overgelaten en hij besluit het kindje naar huis mee te nemen. Behrouz heeft geen idee hoe groot de gevolgen zullen zijn van deze daad van barmhartigheid.
Als dit meisje, Aria, de jaren erna opgroeit, heeft ze te maken met drie verschillende vrouwen die de rol van moeder op zich zullen nemen: de vrouw van Behrouz, die haar haat en mishandelt; de rijke weduwe Fereshteh, die haar wil beschermen; en de straatarme Mehri, wier geheimen zowel een zegen als een vloek zullen zijn.
Said El Haji: Gemeente zegt ik Nederlands leren
- Uitgeverij Jurgen Maas
- Een tweede taal leren is vaak een moeizaam proces. Al helemaal als je niet of weinig naar school bent geweest in je geboorteland. Of als je niet meer zo jong bent. Said El Haji is behalve schrijver ook NT2-docent. Het boek presenteert een aantal ontroerende, soms pijnlijke, vaak geestige verhalen over zijn cursisten. De warme medemenselijkheid straalt ervan af.
Said El Haji: Dagen van Sjaitan
- Uitgeverij Vassallucci
- De jonge Hamid komt in opstand tegen de traditionele Marokkaanse cultuur en godsdienst, zoals die door zijn vader in ere wordt gehouden. Dat doet hij door in zijn gedachten Sjaitan te zijn. Sjaitan die in het theehuis en van het dak van de moskee tirades afsteekt tegen de oude cultuur en het oude geloof. Een ontroerende roman over de kloof tussen Marokkaanse ouders en hun vernederlandste kinderen.
Kader Abdolah: Het huis van de moskee
- Uitgeverij De Geus
- Het verhaal begint met Aga Djan, het hoofd van de bazaar , die voor het eerst televisie kijkt om de landing op de maan te zien. Geleidelijk moet Aga met lede ogen aanschouwen hoe zijn alom gerespecteerde familie, die al eeuwenlang de geestelijke leider van de plaatselijke moskee levert, uit elkaar valt. De diverse gezinsleden symboliseren en verschillende generaties en klassen wier leven door ingrijpende economische, religieuze en politieke veranderingen voorgoed verandert.
Kader Abdolah: Papegaai vloog over de IJssel
- Uitgeverij Prometheus
- Het boek beschrijft het leven van vluchtelingen die aan het einde van de vorige eeuw in Nederland kwamen wonen en de Nederlandse maatschappij en cultuur krijgt een duidelijke spiegel voorgehouden. Het levert hartverwarmende, maar soms ook hilarische momenten op, die tegelijkertijd schrijnend zijn.
Kaweh Modiri: Mitra
- Uitgeverij Balans
- Na de executie van haar dochter Mitra vlucht Haleh naar Nederland. Zij werkt zich op tot een uitstekend academica. Haar leven wordt verstoord, wanneer ze het bericht krijgt, dat de vrouw die ze verantwoordelijk houdt voor het verraad van haar dochter, in Nederland is. Ze besluit contact met haar te zoeken. De vrouw is recent met haar dochter naar Nederland gevlucht. Haleh wordt heen en weer geslingerd tussen twijfels over de ware identiteit van de vrouw en haar eigen wraakgevoelens. Een indringende roman over een leven getekend door een onontkoombaar verleden.
Mano Bouzamour: De belofte van Pisa
- Uitgeverij Prometheus
- Een boeiend verhaal over de opstandige puber Sam die klem zit tussen twee culturen. Soms bevlogen, van agressief tot gevoelig en ingetogen. Met humor wordt de spagaat van Sam beschreven, als hij wordt toegelaten op het Hervormd Lyceum.
Dave Eggers: Wat is de Wat
- E-book: 9789048805303
- Valentino Deng, een vluchteling in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis brengt hem in contact met rebellen, vijandelijke soldaten, dieren, ziekten en hongersnood. Een treffend portret van een land in een bloedige oorlog.
Mohsin Hamid: Exit West
- Uitgeverij Hamish Hamilton, Riverhead Books
- Twee jonge mensen komen elkaar tegen aan het begin van een burgeroorlog. Tegen betaling kun je naar een veilige plaats in het westen. Ze besluiten richting een onbekende wereld te gaan.
Rodaan al Galidi : Holland
- Uitgeverij De Vrije Uitgevers
- Door Semmier krijgen we een beeld van Holland dat nieuw voor ons is en een prachtig inzicht geeft van iemand die in afwachting is van een verblijfsvergunning.
Rodaan al Galidi: Duizend-en-een-nachtmerries
- Uitgeverij Jurgen Maas
- Bundel; met korte verhalen. Galidi gaat op bezoek bij Nederlanders, die hij inmiddels goed kent en die hem toch blijven verwonderen. Een boek met een glimlach….
Aeham Ahmad: De pianist van Yarmouk
- Uitgeverij Atlas Contact
- De video die via You Tube de wereld over ging. Ahmad spelend op de piano tussen de immense verwoestingen van een straat in Yarmouk. Een symbool voor de levenskracht van mensen. Na zijn vlucht vindt hij redding en troost in de muziek.
Suzanna Jansen: Wael; het verhaal van een jongen uit Syrië
- Uitgeverij Balans
- Het aangrijpende relaas van een gewone jongen uit Homs, die door de oorlog zijn normale leven langzaam ziet afbrokkelen. Er rest hem geen andere keuze dan op een smokkelaarsschip te stappen en een onbekende toekomst tegemoet te varen.
Kader Abdolah: De reis van de lege flessen
- Uitgeverij Singel
- Bolfazi probeert in Nederland op te bouwen. Zijn enige contact is buurman René, die ook een buitenstaander is en hem confronteert met de levenswijze in zijn nieuwe land. Langzaam wordt Bolfazi heen en weer geslingerd tussen zijn herinneringen aan zijn geboorteland en zijn nieuwe land.
Ilja Pfeiffer: Gelukszoekers
- Uitgeverij De arbeiderspers
- De massale immigratie valt volgens Pfeiffer niet te stoppen. Wat niet tegen te houden is, kun je dus maar het beste goed regelen. Een bundeling journalistieke stukken en columns uit NRC.Next.
Samira Atillah: Zijn naam is Youssef
- Uitgeverij Houtekiet
- Een ongecensureerd verslag uit een vluchtelingenkamp. Een tragisch verhaal met schrijnende taferelen uit een kamp nabij Calais, dat alle verbeelding tart.
Behrouz Boochani: Alleen de bergen zijn mijn vrienden
- Uitgeverij Vrije uitgevers
- In 2013 probeerde de Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani te vluchten naar Australië. Hij werd op zee opgepakt en getransporteerd naar het eiland Manus. Een poëtisch ooggetuigenverslag en tevens een grote aanklacht.
Nadia Murad: Ik zal de laatste zijn: mijn strijd tegen de Islamitische staat
- Uitgeverij Ambo/Anthos
- Mensenrechtactiviste Nadia Murad beschrijft haar vlucht uit de handen van Islamitische staat; een levensgevaarlijke tocht naar de vrijheid. Een verhaal over moed en veerkracht.
Francoise Kist: Ik doe krant
- Uitgeverij Balans
- Op prachtige wijze ontstaat een indringend portret van de ‘onderkant’ van Nederland. Met vallen en opstaan probeert Kist jongens en een enkel meisje mee te nemen uit hun illegale bestaan, een nieuw pad op. Langzaam ontstaan vertrouwen en levenslust.
Babah Tarawally: Gevangen in zwart wit denken
- Uitgeverij Ten Have
- Voor het eerst wordt Babah zich ervan bewust hoe zijn huidskleur zijn identiteit bepaalt. Met humor en empathie beschrijft hij allerlei vormen van zwart-wit denken van vluchtelingen en witte Nederlanders. Het boek zoekt een uitweg in het vastgelopen debat over kleur en identiteit.
Qader Shafiq: Weg naar je eigen land
- Uitgeverij Kontrast
- Bundeling van verhalen van een vluchteling uit Afghanistan in Nijmegen.
Kirsten Palten: Alleen in Iran
- Uitgeverij HarperCollins
- Verhaal van Zweedse hardloopster die 1800 km door noord Iran hardloopt. Indrukwekkende beschrijving van het gebied en zijn bewoners.
Christy Lefteri: De bijenhouder van Aleppo
- Uitgever Mozaïek
- Roman over de ontwrichtende gevolgen van oorlog, maar ook over hoe krachtig hoop en liefde is.
Kefah Allush: De munt van Judea
- Uitgeverij Volt
- Thriller over een eeuwenoude Joodse munt. Het verhaal geeft een aardig beeld van Palestijnse, Jordaanse en Ethiopische locaties.
Yusra Mardini: Vlinderslag
- Uitgeverij Ambo-Anthos
- Een jonge vrouw leeft als topsporter in Syrië en wordt plotseling geconfronteerd met de oorlog. Ze vlucht en doet uiteindelijk mee aan de Olympische Spelen als deelnemer zonder vaderland.
Yusuf Abdi Mohamed: Asielzoeker in Nederland
- Uitgeverij Guns@home
- De Somalische vluchteling Yusuf Abdi wordt door religieuze extremisten ernstig bedreigd en moet vluchten van huis en haard. Yusuf maakt akelig duidelijk wat het betekent om vanuit andere cultuur te moeten inburgeren.
Murat Isik: Wees onzichtbaar
- Uitgeverij Ambo/Anthos
- Een ontroerende roman over een Turkse jongen die opgroeit in de Bijlmer: een wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader.
Murat Isik: Verloren grond
- Uitgeverij Ambo/Anthos
- Een epische roman over een gezin dat deels door het lot, deels door eigen toedoen uiteen wordt geslagen.
Tommy Wieringa: Dit zijn de namen
- Uitgeverij De Bezige Bij
- Wieringa gaat op zoek naar de oorsprong, het ontstaan van religie. Of hij die oorsprong vindt, is nog maar de vraag. Het lijkt een hoopvolle roman, maar schetst een inktzwart beeld van de mens.
Tommy Wieringa: De dood van Murat Idrissi
- Uitgeverij Hollands Diep
- In het ruim van een schip, verscholen in een kofferbak, sterft een jongeman. Twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen rijden Spanje binnen en hun noodlot tegemoet.
Elvis Peeters ism N. van Bael: De ontelbaren
- Uitgeverij Podium
- Tienduizenden, honderdduizenden, uiteindelijk miljoenen overspoelen het rijke westen. De situatie loopt uit de hand. Overal dreigt de invasie het leven van gezinnen te ontwrichten.
Rodaan Al Galidi: Hoe ik talent voor het leven kreeg
- Uitgeverij Jurgen Maas
- Semmier Kariem vlucht uit Irak. Zeven jaren van honger, verdwalen en angst. In februari landt hij op Schiphol.
Celal Altuntas: Regen zonder modder
- Uitgeverij Athenaeum-Polak& van Gennep
- Toen Celal uit Koerdistan vluchtte, kende hij 4 Nederlandse namen: Gullit, Koeman, Van Basten en Rijkaard. Het boek beschrijft de transformatie van vluchteling, voormalig schaaphoeder en PKK-strijder tot maatschappelijk werker en schrijver.
Ibrahim Selman: Dapper hart gezocht
- Uitgeverij Meulenhoff
- Is een banneling een machteloos mens of juist niet? Waarom nog steeds twijfel, na een kwart eeuw, of het vluchten juist was? Vele vragen en het zoeken naar antwoorden.
Fréderike Geerdink: Dit vuur dooft nooit meer
- Uitgeverij Spectrum
- Beschrijving van een jaar onder Koerdische strijders.
Celal Altuntas: Het is je zusje!
- Uitgeverij Athenaeum-Polak& van Gennep
- Celal vertelt over waargebeurde eerkwesties, waarbij hij zich zowel in de slachtoffers als de daders verplaatst.
Nina Polak: Gebrek is een groot woord
- Uitgeverij Prometheus
- Kan een banneling ooit nog thuis zijn? Een roman over desoriëntatie tussen vrijheid en gebondenheid, over hechting aan elkaar, maar ook over onze eigen realiteit
Sadegh Hedayat: De blinde uil
- Uitgeverij Jurgen Maas
- Prachtige prozaïsche roman over reflectie van een Iraanse man over zijn herinneringen; iemand die vertwijfelt ronddoolt in een wereld waar hij geen deel aan weet te nemen. Over onze vurigste verlangens en hoe leven en dood onverbrekelijk verbonden zijn.
Elvis Peeters: Brood
- Uitgeverij Podium
- Een jongen die niet anders kan dan zijn door oorlog geteisterde land ontvluchten. Na een barre overlevingstocht begint hij aan zijn leven in een nieuwe samenleving. Voor hij het weet, loopt het uit de hand.
Rosita Steenbeek: Wie is mijn naaste? Mijn verhaal over de vluchtelingenopvang
- Uitgeverij Prometheus
- De afgelopen twee jaar reisde ze twee keer naar Lampedusa, twee keer naar Libanon en twee keer naar Sicilië. Ze beschrijft de geschiedenis, terwijl die zich voltrekt. Hoe kan dit gebeuren??